exhibit for lighthouse

Light House Sustainable Building Centre is an enterprising non-profit society dedicated to advancing and catalyzing sustainability in British Columbia’s built environment. They offer a range of free and fee-based programs and services out of their resource and display centre at 2060 Pine Street in Vancouver, BC.

/ (1 of 1)


Lighthouse Sustainable Building Center is developing the long term plan for a green roof which would offer a learning and sharing space as well as showcasing green building materials and techniques (specifically related to roofing options.) Helen Goodland, Executive Director and Amanda McCuaig, Office Manager, have offered our class the opportunity to propose a design for this space.

Based on feedback from Amanda, one of the primary goals of the green roof space is to act as a social space where visitors attending a seminar or function at Lighthouse could sit and take a break, with a cup of coffee, and chat with others or enjoy the view.

The goal is to design a social space and green roof for Lighthouse Sustainable Building Centre. This space will need to contain a coffee bar, sufficient seating for the people using the space, some protection from rain, as well as beautiful/educational components relating to green roofing.



The images included in the visual ‘9-up’ are representational of our conversations with Amanda regarding the type of visual vocabulary that would ideally be in use throughout Lighthouse. Freshness is the driver for our design. Minimalism is an over arching theme which we strive to convey with our completed design of the space

People visiting lighthouse will be primarily interested in networking and learning. This group could include land/building owners, developers, design consultants, interior designers, builders and tradespeople. These community members will be people who spend time with their friends and family, and are interested in connecting with others in the community.



Together with Amanda McCuaig from lighthouse, we expored ideas and priorities for the design. We integrated Codesign techniques like group sketching to understand the key values.

Seen below is a preliminary sketch of the terrace solution Amanda visualized, as a sitting space. Once finished, the roof will have a sloped surface, one of our key design challenges to address. Focal elements include: A teired terrace, planters, and a wood deck.

Amanda also felt strongly about a type of decorative green wall that might include an educational element or vertical planters. As well, lighting could be incorporated here. She responded to a sketch of a hanging ceramic pot by adding it to her images as well. This validated the idea.




Through further development of the terrace idea, we produced tiled, modular platforms that could be arranged in clusters. Each could include LiveRoof planters and feature additional items such as glass urns with either water or lighting.

We developed the idea of the hanging pots further by creating a tesselated shape. These tesselations could house either descrete lighting, plants, or both.