La Ruche
Muséum National d'Histoire Naturelle



Designed for the Jardin Des Plantes in Paris, run by the prestigious Muséum National d'Histoire Naturelle, La Ruche is an observable home for solitary insects.
Constructed from wild bamboo, split in half lengthways and attached to viewing glass with natural arabic gum glue, the house can be opened to count, observe and engage with the misunderstood saviour of pollination, the solitary bee.

La Ruche is at the same time a standing memorial to the dwindling numbers of bees and pollinating insects, and a window onto the life of these little known creatures for our future generations, who still have the chance to help a species blighted by Mans destructive powers.

The form was developed through research into archetypal hive typologies, as well as taking inspiration from naturally occurring bee habitats and their internal architecture. It serves as both poignant reminder of decimation, and secure refuge for the rebuilding of solitary bee populations, with the integral values of comprehension and empathy at its core.